Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Beugels

Beugels bij Tandartspraktijk De Liefde

Bij Tandartspraktijk De Liefde kunt u terecht voor een afspraak met een tandarts voor orthodontie voor het plaatsen van een beugel. Het gebit vormt een belangrijk onderdeel van uw uitstraling: een recht gebit geeft u meer zelfvertrouwen en een mooie glimlach. Een beugel corrigeert scheefstaande of naar voren staande tanden. Ook biedt een beugel de oplossing wanneer er te weinig ruimte in de mond is of wanneer de tanden en kiezen niet goed op elkaar staan.

  • Beugels voor kinderen en volwassenen
  • Behandelplan op maat
  • Beugels bij kaakproblemen
  • Onzichtbare beugels

Beugel voor esthetische redenen

Uw gezicht en uw glimlach zijn uw visitekaartje. Veel mensen nemen een beugel omdat ze graag een mooi gebit met rechte tanden willen. Een beugel corrigeert scheefstaande tanden en tanden die te ver naar voren staan. Rechte tanden zien er verzorgd uit en u krijgt er een mooiere glimlach door.

Beugel bij kaakproblemen

Een beugel kan gezondheidsklachten voorkomen of verhelpen. Wanneer u onvoldoende of juist te veel ruimte in uw mond heeft, kunnen tanden scheef gaan staan. Tanden die scheef of naar voren staan zorgen dat iemand minder goed kan eten, kauwen, praten en lachen. Ook zijn scheve tanden lastiger schoon te houden. Soms staan tanden of kiezen zo scheef dat ze leiden tot schade aan de tanden, een ontsteking van het tandvlees of vergroeide kaken.

De beugelbehandeling

Bij Tandartspraktijk De Liefde krijgt elke cliënt een op maat gemaakt behandelplan. We beginnen met een intakegesprek om uw mondsituatie en wensen te bespreken. Ook vindt er een mondonderzoek plaats waarbij ook foto’s worden gemaakt om meer inzicht te verkrijgen. Op basis van het gesprek stellen we een behandelplan op. Vervolgens plaatsen we de beugel en komt u maandelijks op controle, zodat we de vorderingen kunnen bijhouden. Maak een afspraak voor het intakegesprek via telefoonnummer 020 614 0053 of via het contactformulier.

Intakegesprek en onderzoek

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw mondsituatie en het gewenste eindresultaat. Uiteraard heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen. Vervolgens doen we een uitgebreid mondonderzoek, waarbij we gebitsafdrukken, een OPT (Orthopanogram), een röntgenschedel-profiel-foto (RSP), klinische foto’s en een röntgenfoto van de gehele kaak maken. Na het intakegesprek ontvangt u een persoonlijk behandelplan en een begroting.

Aan de hand van uw situatie en wensen stellen we voor u een persoonlijk behandelplan op. We brengen de benodigde veranderingen in kaart en er wordt bepaald welke maatregelen er genomen worden, welk type beugel geschikt is voor uw gebit en hoe lang u de beugel dient te dragen. Gemiddeld wordt een beugel één à twee jaar gedragen om het gewenste resultaat te bereiken.

Plaatsen van de beugel

Elke mond is uniek, dus aan de hand van uw specifieke situatie wordt er bepaald welk type beugel u nodig heeft. De diverse soorten beugels worden op verschillende wijzen aangebracht. Bij Tandartspraktijk de Liefde kunt u terecht voor de volgende beugels:

  • Retentiebeugel (spalk of nachtbeugel)
  • Myobrace / myofunctionele trainer
  • AirSmile
  • Knarsplaatje

Controle

Na het plaatsen van de beugel dient u regelmatig terug te komen voor controle. In de tussentijd verschuiven de tanden een stukje richting de juiste positie. Op deze manier houden we de vorderingen bij en wordt de beugel aangepast of bijgesteld.

 

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een beugelbehandeling wordt over het algemeen niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Enkel bij aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige aandoeningen aan de kaak vergoedt uw zorgverzekeraar de behandeling vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering, dan worden de kosten voor een beugelbehandeling in de meeste gevallen wel vergoed. Voor meer informatie over de voorwaarden en hoogte van de vergoeding kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Soorten beugels

AirSmile

Bij de AirSmile beugel, die ook wel ‘de onzichtbare beugel’ wordt genoemd, wordt een reeks uitneembare, transparante hoesjes speciaal voor u op maakt gemaakt. De hoesjes worden aligners genoemd. De aligner wordt om de twee weken vervangen zodat tanden en kiezen geleidelijk in de juiste positie worden bewogen.

Blokbeugel (Van Beek activator)

De blokbeugel of Van Beek-activator is een uitneembare beugel die vaak wordt gebruikt wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat. Men spreek dat ook wel van een overbeet. De blokbeugel zorgt ervoor dat de kaken worden rechtgezet. Na de behandeling met de blokbeugel kan de cliënt beter praten, kauwen en ook de mond beter sluiten.

Plaatbeugel

Een plaatbeugel is een plastic ‘plaatje’ dat tegen het gehemelte zit. Het is een uitneembare beugel die bedoeld is om tanden of kiezen die scheef staan, recht te duwen. Omdat een plaatbeugel tanden niet kan verplaatsen is deze enkel geschikt voor eenvoudige tandcorrecties. Vraag uw tandarts of orthodontist of u in aanmerking komt voor een plaatbeugel.

Myobrace / myofunctionele trainer

De Myobrace beugel helpt de cliënt om op de juiste manier te slikken en adem te halen. Het gebruik van dit type beugel is een effectieve methode om een beet te herstellen. Verkeerde mondgewoonten zoals tongpersen, verkeerd slikken, mondademen en duimzuigen kunnen met de Myobrace afgeleerd worden.

Buitenbeugel

De buitenbeugel is een uitneembare beugel die zowel de bovenste kiezen verplaatst als de groei van de bovenkaak beïnvloedt. Door de beugel ontstaat meer ruimte in de mond. Scheve tanden worden hierdoor rechtgezet en kauwen zal makkelijker worden. Na de behandeling sluiten de onder- en bovenkaak weer op de juiste manier op elkaar aan.

Retentiebeugel

Bent u klaar met de beugelbehandeling, dan begint de retentiefase. Uw tanden zijn levend weefsel en blijven hierdoor uw hele leven bewegen. We plaatsen daarom een retentiebeugel om het bereikte resultaat te behouden. Dankzij de retentiebeugel kunnen uw tanden en kiezen niet verplaatsen. Er bestaan zowel vaste als uitneembare retentiebeugels: bijvoorbeeld een spalkje achter de tanden en/of een nachtbeugel.

Recensies over beugels

“Ik heb tot mijn 25e rondgelopen met scheve tanden. Toen was ik er zo zat van dat ik een beugel genomen heb. Echt een goede keuze, want na anderhalf jaar staan mijn tanden kaarsrecht. Ik ben er superblij mee!” – Anniek

“Mijn zoon kreeg een beugel voor een overbeet. Daardoor stonden zijn tanden en kiezen niet goed op elkaar. Nu hij klaar is met zijn beugel staan zijn tanden veel mooier en staan zijn boven- en onderkaak goed. Bedankt, Tandartspraktijk De Liefde.” – Linde

“Mijn tanden staan eindelijk recht! Heel tevreden met het resultaat.” – Nigel
Bekijk meer klantervaringen

Welke soorten beugels zijn er?

Beugels zijn er in vele soorten en maten. In onze praktijk kunt u terecht voor:

  • Onzichtbare beugels
  • Activator (blokbeugels)
  • Plaatbeugels
  • Myobrace beugels
  • Buitenbeugels

De tandarts zal op basis van een consult, uitgebreid mondonderzoek en een individueel behandelplan in overleg met u bepalen welke beugel het meest geschikt is om het gewenste resultaat te behalen. Onder de alinea ‘soorten beugels’ leest u meer over de kenmerken van de beugels die we bij Tandartspraktijk De Liefde aanbieden.

Veelgestelde vragen over beugels

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over beugels. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, we staan u graag te woord.

Welke beugel past bij mij?

Om te bepalen welke beugel u nodig heeft om het gewenste resultaat te behalen, doen we uitgebreid vooronderzoek. Aan de hand van diverse analyses, foto’s en uw persoonlijke wensen stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierin wordt vastgesteld welke beugel de beste keuze is en hoe lang u deze dient te dragen.

Wat kosten beugels?

De kosten van beugels zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit in opdracht van de overheid. De kosten verschillen per beugelsoort en per persoon. Na het intakegesprek ontvangt u van ons een begroting met een globale kostenindicatie van het behandeltraject. Houd er rekening mee dat de begroting kan afwijken wanneer u meer diagnostisch onderzoek, meer röntgenonderzoek of meer behandelingen nodig heeft om het gewenste resultaat te behalen.

Wanneer worden beugels door de zorgverzekering vergoed?

Beugels worden vergoed door een aanvullende tandartsverzekering. Een basisverzekering is (in veel gevallen*) onvoldoende voor een vergoeding. Beschikt u over een aanvullende tandartsverzekering en twijfelt u of u recht heeft op een vergoeding? Doe onze vergoedingscheck of neem contact op met uw zorgverzekeraar. De verzekering kan u meer vertellen over uw polisvoorwaarden en een eventuele vergoeding. Houd er rekening mee dat veel verzekeraars beugels gedeeltelijk, tot een bepaald percentage of tot een bepaald bedrag vergoeden.

*Enkel bij ernstige afwijkingen met een medische indicatie wordt een beugel in sommige gevallen vanuit de basisverzekering vergoed.

Hoe moet ik mijn beugel schoonmaken?

Een uitneembare beugel dient anders schoongemaakt te worden dan een vaste beugel. Een uitneembare beugel kan het beste na elke maaltijd gereinigd worden, zodat de beugel hygiënisch en schoon blijft. Door de beugel na het eten even uit te nemen en te poetsen met een handtandenborstel zonder tandpasta is het beste resultaat te behalen.

Heeft u de beugel al een tijdje niet schoongemaakt en zit er veel aanslag op, zoals tandsteen? Dan kunt u de beugel het beste even in een bakje met natuurazijn en lauw water leggen. Dat zorgt ervoor dat de aanslag losweekt. Vergeet niet om de beugel naderhand goed af te spoelen met water.

Een vaste beugel is moeilijker schoon te maken dan een uitneembare beugel. Etensresten blijven gemakkelijk achter in een vaste beugel, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Wij adviseren dan ook altijd om na elke maaltijd even uw tanden te poetsen. Hiervoor kunt u het beste een zachte tandenborstel met een fluoride tandpasta gebruiken. Het is daarbij belangrijk om de tandenborstel eerst schuin tegen de tandvleesrand te zetten en later schuin tegen de slotjes, zodat de borstelharen de tanden rondom de slotjes goed schoon maken. Ook de binnenkant en kauwkant van de tanden moeten niet worden overgeslagen. Voor het schoonmaken van het draadje adviseren wij het gebruik van ragers.

Heeft u moeite om uw beugel schoon te houden of wilt u advies over de beste reinigingsmethode? Neem dan contact op met onze specialisten. Onze mondhygiënisten kunnen u uitgebreid adviseren over preventie en reiniging.

Hoe lang moet je een beugel dragen?

Afhankelijk van het soort behandeling heeft een beugel 6 maanden tot 2 jaar nodig om tanden en kiezen te corrigeren. De draagtijd verschilt echter per persoon en is ook afhankelijk van hoe de drager met de beugel omgaat. Wanneer er om bepaalde redenen van het oorspronkelijke behandelplan afgeweken moet worden, zal de tandarts voor orthodontie dat uiteraard altijd in overleg met u doen.

Is een beugel geschikt voor alle leeftijden?

Veel mensen denken dat beugels alleen geschikt zijn voor kinderen, adolescenten en jongvolwassenen, maar dat is onjuist: voor een beugelbehandeling is geen leeftijdgrens. Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel.

Bestaan er ook onzichtbare beugels?

Vooral van volwassenen krijgen we vaak de vraag of er ook beugels bestaan die minder goed zichtbaar of onzichtbaar zijn. Er heerst nog een klein taboe op beugels onder volwassenen, waardoor deze groep patiënten voornamelijk geïnteresseerd is in de onzichtbare beugel: de Invisalign beugel. Deze beugel bestaat uit uitneembare transparante hoesjes die over de tanden en/of kiezen geplaatst worden. De hoesjes worden op maat gemaakt en elke twee weken vervangen, zodat tanden en kiezen langzaam richting de juiste positie bewegen.

Kan ik alles eten met een beugel?

U kunt in principe vrijwel alles eten met een beugel. Wanneer u de beugel pas heeft, of wanneer deze net is bijgesteld, kan het bijten wel wat last geven. Sommige producten, zoals toffees en kauwgom, kunt u beter niet meer eten omdat ze aan de beugel kunnen blijven plakken en de resten moeilijk te verwijderen zijn. Noten en pinda’s zijn vaak ook te hard. Indien u een uitneembare beugel draagt, dan kunt u deze uiteraard uit doen tijdens het eten. Uw tandarts voor orthodontie kan u hier meer over vertellen.

Heb ik een verwijzing van mijn tandarts nodig?

U heeft geen verwijzing van uw tandarts nodig. U moet wel gewoon de tandarts blijven bezoeken voor de periodieke controles van uw gebit.

Wat moet ik doen als mijn spalkje los zit?

Wanneer de retentiespalk te lang los zit, kunnen de tanden weer verschuiven. Neem dan ook direct contact met ons op wanneer u merkt dat de retentiespalk los zit, zodat we kunnen bepalen of de spalk opnieuw vastgezet kan worden, of een nieuwe spalk geplaatst moet worden.

Mijn draadje steekt uit. Wat kan ik doen?

Neem contact op met de praktijk. Indien u er last van heeft kunt u het uitstekende stukje afdekken met was of (suikervrije) kauwgom en het vervolgens laten afknippen bij ons in de praktijk.

Kunnen tanden en kiezen weer teruggaan naar de oude stand na een beugelbehandeling?

Na een orthodontische behandeling krijgt u in de meeste gevallen ‘rententieapparatuur’ die voorkomt dat de tanden en kiezen weer terug naar de oude stand bewegen. Indien u de retentieapparatuur goed gebruikt is de kans op verschuiving erg klein.

Afspraak maken

Neem voor het maken van een afspraak met onze tandarts voor orthodontie contact op via telefoonnummer 020 614 0053 of vul het onderstaande contactformulier in.